πηγή: Πειράματα φυσικής
Νερό θερμαίνεται και κυκλοφορεί σε σωλήνες προς ένα μεγάλο δοχείο ανταλλαγής θερμότητας . Μέσα στο δοχείο βρίσκεται νερό το οποίο ερχόμενο σε επαφή με τους ζεστούς σωλήνες γίνεται ατμός, και το νερό στους σωλήνες αφού δίνει την θερμότητα του στο νερό στο δοχείο, κρυώνει και ξαναγυρνά στην αρχική του θέση για να ξαναζεσταθεί . Αυτός ο ατμός , γυρίζει μία τουρμπίνα η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο πυρηνικό εργοστάσιο, για να θερμάνουν το νερό που θα μας δώσει τον ατμό χρησιμοποιούν την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την σχάση του Ουρανίου. Το Ουράνιο το βρίσκουμε στην φύση, όμως δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως καύσιμο στους αντιδραστήρες τόσο εύκολα. Πρέπει πρώτα να το απομονώσουμε από τα υπόλοιπα πετρώματα, και έπειτα να το εμπλουτίσουμε με ένα συγκεκριμένο ισότοπο του ,το U-235 . Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία, το Ουράνιο μπαίνει σε μεγάλους κυλίνδρους οι οποίοι βυθίζονται σε νερό, το οποίο βοηθά και στην μεταφορά της θερμότητας αλλά και για την σχάση των πυρήνων του Ουρανίου.
Πατήστε πάνω στο εργοστάσιο για να κινηθεί το νερό |
Αν η σχάση του Ουρανίου γίνεται ανεξέλεγκτα, τεράστια ποσότητα ενέργειας θα απελευθερωθεί μέσα στον αντιδραστήρα, θα υπερθερμανθεί το νερό θα βράσει, και μια μεγάλη έκρηξη ατμού θα συμβεί, επιτρέποντας ραδιενεργά υλικά να βγουν στο περιβάλλον (Τσέρνομπιλ, Φουκοσίμα). Για να μην συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο χρησιμοποιούμε ράβδους γραφίτη, οι οποίες ελέγχουν την αλυσιδωτή αντίδραση. Όσο πιο πολύ τις έχουμε βυθισμένες στο νερό του αντιδραστήρα, τόσο περισσότερο "φρενάρουν" την αντίδραση. Όσο πιο έξω τις βγάζουμε τόσο πιο ελεύθερα γίνεται η αλυσιδωτή αντίδραση.
και λίγη περισσότερη θεωρία . ..
Σχάση πυρήνων: όταν νετρόνια μικρής ενέργειας προσβάλλουν πυρήνες ουρανίου 235 διασπώνται σε δύο άλλους μεσαίου βάρους πυρήνες με ταυτόχρονη εκπομπή νετρονίων. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σχάση, συμβαίνει δε και με άλλους πυρήνες.